Skillnaden mellan mättat och omättat fett

Allt fett är faktiskt inte dåligt – fett är bra! Fett är ett viktigt näringsämne med viktiga funktioner i vår kropp. Fett i maten ger smak, konsistens och sprödhet och behövs vid olika sorters matlagning.

Fett är en mycket bra energikälla, men förutom för energi behövs fett också för att bygga och reparera kroppens celler, samt för att bilda vissa hormoner och andra viktiga ämnen. Så det gäller att äta lagom mycket – men också att äta av rätt sort!

Vilka olika typer av fett finns det?
Fett består av fettsyror som kan vara mättade, enkelomättade eller fleromättade. De mättade fettsyrorna (mättat fett) höjer kolesterolvärdet och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Omättade fettsyror däremot både enkel- och fleromättade (omättat fett), bidrar till att sänka kolesterolvärdet.

Omättat fett
Omättat fett finns framförallt i vegetabiliska oljor, i mjuka och flytande matfetter, samt i fisk, nötter och mandlar.

Mättat fett och transfett

Mättat fett höjer kolesterolvärdet och ökar därmed risken för hjärt-kärlsjukdom. Mättat fett finns mest i feta mejeri- och charkuterivaror. Fet grädde, crème fraiche, smör och ost innehåller mycket mättat fett. Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkuterivaror när du kan.

Transfettsyror är egentligen omättade fettsyror, men de har samma inverkan på oss som mättade fettsyror; de höjer kolesterolvärdet. De finns i mjölk och fett från idisslande djur (som kon till exempel). Transfettsyror kan också finnas i livsmedel som innehåller ingrediensen ”delvis härdat fett”. Det kan t ex vara kakor och bakverk, olika snacks och friterad mat. 

Var rädd om ditt hjärta och byt ut livsmedel med mättat fett, som t ex smör och smörblandade produkter, till livsmedel med omättat fett, som t ex Becel. Se över dina matvanor och rör på dig så mycket du kan. Det är bra för din hälsa!


Kommentarer
Postat av: Dessan

Böcker? Kolla min bokblogg!

2010-11-05 @ 18:33:55
URL: http://desireegranath.blogspot.com/
Postat av: Moa ♥ - FUCKINGPOSERS

Dagens blogg är utsedd, kolla om det blev du :)

2010-11-05 @ 19:13:52
URL: http://FUCKINGPOSERS.SE
Postat av: aye

Hejhej sötis^^

Hoppas allt är bra med dig?

Just nu har jag en tävling i min blogg där man har chansen att vinna en systemkamera värd flera tusen. Delta gärna så kanske det blir just DU som vinner :)

Kram<3

2010-11-05 @ 20:52:37
URL: http://ayeland.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0